Zâmbetul pentru nunta visurilor tale
Zâmbetul nunţii tale
Porţi o rochie albă, eşti machiată şi coafată cu multă grija, ai un buchet de flori atent alese, eşti ca o adevărată prinţesă.
Este rezultatul multor luni de consultări şi alegeri. Este exact aşa cum ai visat că va fi ziua nunţii tale. Ai parcurs tot ritualul alături de viitorul tău soţ şi vine momentul când fotograful spune „zâmbiţ, va rog”. Intri în panică gândindu-te că dinţii tăi înghesuiţi sau discoloraţi vor strica pentru totdeauna amintirea acestei zile minunate.
Nunta visurilor tale nu trebuie să fie un coşmar. Este suficient să te gândeşti din timp şi la zâmbetul tău şi să faci planificările aşa cum te-ai gândit la toate celelalte amănunte de care te-ai ocupat luni de zile. Înainte de a alege rochia de mireasă trebuie să te gândeşti la zâmbetul tău.
Stomatologia modernă dispune de metode şi tehnici care te pot ajuta dacă îţi planifici din timp tratamentul. Noile tehnici de albire a dinţilor, faţetele de ceramică şi chiar alinierea dinţilor cu aparate ortodontice te pot ajuta pentru a avea un zâmbet atractiv în ziua nunţii tale şi mult timp după aceea. Indiferent ce nu este în regulă cu dinţii tăi, dacă există suficient timp medicul dentist vă va ajuta să obţineţi zâmbetul pe care îl doriţi alegând dintre următoarele metode:
Albirea dinţilor
Dacă ai dinţii drepţi, frumos aliniaţi, dar a căror culoare nu te satisface, este bine ca cel puţin cu o săptămână înainte de nuntă să-ţi aduci aminte că ar fi bine să faci o albire a dinţilor. Metodele moderne de albire în cabinet permit o modificare a culorii dinţilor cu câteva nuanţe chiar într-o şedinţă, dar este de preferat să ai timp pentru evaluarea rezultatului şi eventuala reintervenţie pentru a obţine nuanţa dorită.
Albirea acasă cu gutiere pe care le porti noaptea este o metodă mai ieftină dar cu o eficienţă mai redusă şi durează cel puţin o săptămână. Indiferent ce metodă alegi este bine să faceţi o şedinţă de albire în cabinet cu o zi înainte de nuntă deoarece dinţii sunt mai albi în ziua şedinţei de albire şi a doua zi.
Resturări dentare
Dacă dinţii dumneavoastră au carii sau restaurări vechi care sunt modificate de culoare, gândiţi¬vă chiar în momentul când stabiliţi data nunţii să programaţi o vizită la medicul dentist. Este de preferat să se trateze provizoriu cariile, să se facă albirea dorită şi apoi să se aplice obturaţiile (plombele) cu material la culoarea nou obţinută prin albire.
La fel se procedează şi în cazul schimbării obturaţiilor vechi. Când sunt carii sau obturaţii multiple şi/sau se doresc modificări de formă a dinţilor, este posibil ca medicul să indice aplicarea materialului compozit pe întreaga suprafaţă a dintelui sau a tuturor dinţilor frontali. Prin tehnica de faţetare directă se obţin rezultate spectaculoase în crearea unui zâmbet atractiv.
Dacă se cere modificarea nu numai a culorii ci şi a aspectului dinţilor, rezultate mai bune se obţin prin tehnica de faţetare indirectă. Medicul reduce o parte din suprafaţa vizibilă a dinţilor frontali şi pe baza unei amprente se realizează un model (copie fidelă în gips a dinţilor preparaţi) pe care tehnicianul realizează faţete din porţelan la forma şi culoarea dorită. Faţetele, care sunt foarte subţiri, se lipesc cu cimenturi compozite pe suprafeţele preparate ale dinţilor. Rezultatele sunt cel puţin similare cu cele ale aplicării unor coroane dentare din ceramică dar tehnica este mult mai puţin invazivă prin faptul că se reduce doar o parte din smalţul suprafeţelor vizibile (vestibulare) ale dinţilor.
În cazul în care necesităţile de tratament ale dinţilor implică modificări mai mari ale coroanelor dentare este posibil ca medicul să indice realizarea unor coroane din ceramică. Cu ajutorul acestora se pot obţine şi mici modificări în poziţia dinţilor, închiderea unor spaţii reduse, derotări, reîmpărţirea spaţiului, pentru obţinerea armoniei zâmbetului. Este un tratament mai laborios şi care durează mai mult.
Tratament ortodontic
Deşi tot mai mulţi adulţi acceptă faptul că tratamentul ortodontic (de aliniere a dinţilor) nu este rezervat numai copiilor şi ştiu că există tehnici în care aparatele sunt foarte puţin sau de loc vizibile, nu au suficientă motivaţie pentru a parcurge etapele unui astfel de tratament. Dorinţa de a avea un zâmbet frumos în ziua nunţii poate fi suficient de puternică pentru a lua o asemena hotărâre.
În general medicul ortodont propune tratamente care au nu numai obiective estetice ci şi funcţionale şi biologice. Scopul este de a armoniza în întregime ambele arcade şi relaţiile dintre ele pentru exercitarea în bune condiţii a funcţiilor şi menţinerea sănătăţii ţesuturilor. Aceste tratamente sunt totuşi îndelungate şi nu se încadrează în intervenţii solicitate pentru un anumit moment aniversar.
Există însă şi tehnici prin care se pot obţine rezultate estetice parţiale, numai la dinţii frontali maxilari, care, combinate cu reconturări şi albiri ale dinţilor, dau deplină satisfacţie dorinţei de a avea un zâmbet atractiv în ziua nunţii tale şi care să rămână pentru toată viaţa imortalizat în setul de fotografii.