Ce sunt extracțiile dentare și de ce sunt ele de evitat?

ortodont bun bucurestiExtracțiile dentare sunt procese ireversibile, de aceea medicul specialist va analiza toate posibilitățile de tratament disponibile înainte de a recomanda o astfel de acțiune, mai ales în situația dinților permanenți. Extracția poate fi simplă, în cele mai multe dintre cazuri, atunci când dintele este vizibil, sau chirurgicală, în cazul unor afecțiuni sau anomalii, atunci când dintele nu a erupt complet sau deloc sau este într-o poziție greu accesibilă (în general este cazul molarilor de minte).

Vezi aici „Top 5 motive pentru care nu ai nevoie de extracții ca să-ți îndrepți dinții”

Un studiu recent, efectuat pe 120 de pacienți între 23 și 91 de ani, a relevat faptul că cele mai comune cauze care au determinat extracții dentare au fost cariile și paradontoza. Printre celelalte cauze identificate au fost: erupția anormală, indicații protetice și tratamente dentare eșuate. Dintre acestea doar două ar putea avea de-a face cu recomandări ale medicului ortodont, respectiv erupția anormală și indicațiile protetice. Trebuie spus de la început faptul că extracțiile dentare sunt făcute de către medicul dentist sau de către chirurg, medicul ortodont doar poate recomanda extracția.

Care sunt situațiile în care se poate recomanda extracția dentară

În atingerea scopului ei, ortodonția nu se folosește de extracțiile dentare ca metodă principală de lucru. În fapt, medicul specialist ortodont poate recomanda extracția anumitor dinți doar în situațiile în care acest lucru este absolut necesar în procesul de corectate a anomaliilor dentare identificate la anumiți pacienți. Astfel, extracția dentară este indicată în cazurile de aglomerare sau înghesuire a dinților pe maxilare sau în cazurile de erupere anormală, care nu poate fi corectată prin aplicarea aparatelor dentare. Medicul ortodont va evalua foarte bine situația specifică fiecărui pacient înainte de a decide dacă și ce dinte trebuie extras, precum și în ce măsură acest lucru va duce la aranjarea corectă a danturii și la aspectul general al feței, inclusiv prin folosirea simulărilor computerizate. Iată câteva dintre situațiile în care poate fi recomandată extracția unui dinte:

  • împiedică montarea aparatelor dentare,
  • formă anormală (dinți prea mari),
  • erupție anormală,
  • dinți proeminenți,
  • afecțiuni (dinte sensibil la atingere, dureros, de altă culoare decât ceilalți, spart, fracturat etc.),
  • aglomerarea pe maxilar (spațiu prea mic sau dinți prea mulți).

Extracția dinților – un pas din tratamentul ortodontic

Extracția unuia sau mai multor dinți este de obicei necesară atunci când medicul specialist ajunge la concluzia că rezultatul tratamentului ortodontic va fi influențat negativ de poziția acestuia/acestora. În cazul unei mușcături incorecte, extracția poate fi o alternativă la operația maxilarului. De fapt, mușcătura incorectă reprezintă cea mai comună afecțiune pentru corectarea căreia specialistul ortodont va recomanda extracția unor dinți (de cele mai multe ori este vorba despre premolari, alegerea acestora fiind bazată pe forma și poziția lor, raportată la maxilar și la aspectul general al danturii). Trebuie menționat faptul că extracția dinților la indicația medicului ortodont reprezintă doar o etapă din cadrul mai complex al tratamentului necesar de urmat pentru corectarea anomaliilor detectate la pacientul în cauză.

Așadar, simpla extracție nu rezolvă de la sine problema constatată, dar este necesară pentru garantarea rezultatelor dorite. Etapele ulterioare extracției recomandate vor fi cele care vor aduce ceilalți dinți în poziția dorită și necesară asigurării unei alinieri armonioase a danturii în relație cu maxilarele, în cadrul general al ansamblului oro-facial.

Prin urmare, extracțiile dentare, fie că afectează unul sau mai mulți dinți, devin necesare în cazurile în care rezultatele finale ale tratamentelor ortodontice depășesc inconvenientul eliminării dintelui sau dinților vizați, precum și atunci când reprezintă o alternativă viabilă operării maxilarelor. Medicul ortodont nu va recomanda extracția dentară decât atunci când nu există alternative, și nu fără motive bine întemeiate și argumentate. Astăzi, însă, la noi în cabinet, există posibilitatea de a planifica tratament ortodontic fără extracție, în multe cazuri.

Bibliografie:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7178127/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6677327/
www.diamondbraces.com/conditions/extraction-cases/
www.orthodonticsaustralia.org.au/tooth-extractions/#2

Contactează-ne

Solicită o programare.

9 + 7 =