Ce este ocluzia?
Atunci când vorbim despre ocluzie în ortodonție ne referim, în principal, la modul în care se suprapun maxilarele. În termeni populari, această ocluzie este cunoscută și sub numele de mușcătură. Atât sfera de competență, cât și scopul medicului specialist ortodont se concentrează în obținerea unei ocluzii echilibrate și funcționale, în contextul mai larg al armoniei ansamblului oro-facial.
Modul în care se suprapun maxilarele este foarte important pentru echilibrul ansamblului oro-facial și implicit pentru funcțiile principale ale acestuia: masticație, înghițire, respirație, vorbire etc. Prin urmare, orice anomalie constatată la acest nivel afectează funcțiile amintite anterior într-un mod negativ și cu un grad de gravitate variabil, în funcție de caz. Totodată, ocluzia defectuoasă afectează și fizionomia persoanei, un aspect deopotrivă de important, mai ales în prezent, având în vedere rolul exagerat acordat imaginii personale în social-media.
Am menționat la început termenul de ocluzie echilibrată, pe care îl prefer celui de ocluzie perfectă, întrucât există mai mulți parametri implicați în definirea ocluziei, iar fiecare pacient în parte este diferit din punct de vedere fiziologic. Perfecțiunea, mă refer aici în principal la simetrie, raportată la structura naturală a corpului uman, tinde să fie mai degrabă un concept filozofic. De aceea, medicul specialist ortodont trebuie să țină cont de particularitățile fiecărui pacient și să-și stabilească scopul tratamentului în mod cât mai realist cu putință, ținând seama de echilibrul ansamblului tratat.
Tipuri de ocluzii defectuoase
Deoarece medicul specialist ortodont tratează ocluziile defectuoase, iată care sunt cele mai comune dintre acestea:
- Ocluzia adâncă – este acel tip de ocluzie în care dinții maxilarului superior depășesc cu mult în suprapunere pe cei de pe mandibulă. Acest lucru face ca, în unele cazuri, dinții mandibulei să atingă cerul gurii, iar cei ai maxilarului să atingă gingiile inferioare. Acest tip de ocluzie mai este cunoscut și sub numele de retrognatism și este generată, în principal, de subdezvoltarea mandibulei.
- Ocluzia inversă – este prezentă atunci când dinții de pe mandibulă îi depășesc în suprapunere pe cei de pe maxilar. În acest caz, bărbia apare ca fiind proeminentă, ceea ce face ca acest tip de ocluzie să fie cunoscut și sub numele de prognatism.
- Ocluzia deschisă – se manifestă atunci când dinții anteriori nu se suprapun deloc, lăsând astfel un spațiu vizibil între dinții superiori și inferiori.
- Ocluzia încrucișată – acesta presupune o suprapunere neuniformă a dinților (de cele mai multe ori cei frontali superiori se suprapun peste cei inferiori, în timp ce restul dinților superiori sunt depășiți, în suprapunere, de cei inferiori.
- Protruzia – un tip de ocluzie care se manifestă prin evazarea dinților frontali superiori.
Corectarea acestor tipuri de ocluzii defectuoase intră în competența medicului specialist ortodont, care este în măsură, atât să diagnosticheze corect acest tip de anomalii, cât și să trateze cu maximă eficiență pacientul afectat.
Metodele de tratament vor fi stabilite în funcție de fiecare caz în parte și de comun acord cu pacientul care va beneficia de serviciile medicale de specialitate.
Aceasta pentru că obținerea celor mai bune rezultate depinde și de modul în care pacientul alege să coopereze cu medicul specialist ortodont.
De fiecare dată, rezultatele cele mai bune înseamnă restabilirea unui echilibru funcțional, de care depinde starea de sănătate a beneficiarului.
BIBLIOGRAFIE:
https://www.nature.com/articles/4801229
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-79225-1_6
https://zeifmanortho.com/the-different-types-of-malocclusions/