Este nevoie de extracție pentru a-ți îndrepta dinții?
Ai auzit poate de multe ori că îndreptarea dinților, presupune câteodată extragerea unora dintre ei. De obicei, în anumite cazuri, medicul specialist recomandă extragerea unor dinți pentru a face loc celorlalți, care urmează a fi îndreptați cu ajutorul aparatelor fixe. Deși este o practică obișnuită, extragerea unor dinți nu este indicată tuturor pacienților, iar această operație ar trebui analizată sub toate aspectele, mai ales atunci când este vorba despre pierderea dinților naturali. Un bun specialist nu va recomanda niciodată o extragere înainte de a face tot posibilul pentru păstrarea danturii naturale.
Ansamblul danturii – un echilibru fragil
Primul motiv serios împotriva extracției dinților sănătoși este legat de funcționalitatea acestora în cadrul ansamblului danturii. Fiecare dinte are un rol în masticație, iar eliminarea unora conduce, pe termen lung, la o mai mare presiune asupra celor rămași, care se vor uza mai repede.
Un alt motiv este legat de aspectul general al feței, care se va modifica odată cu retragerea dinților rămași. Efectul va fi mai vizibil asupra pacienților femei, care este posibil să pară mai în vârstă din cauza retragerii tisulare (obraji, buze, zona bărbiei). Bărbații vor avea tendința să acopere acest defect lăsându-și barbă.
Următorul motiv este efectul pe care retragerea controlată a danturii în urma operației de extracție îl are asupra limbii, care va fi forțată înspre spatele gâtului. Această constrângere va crea probleme pe termen lung, afectând dantura, care va avea tendința să revină la forma inițială, chiar și după trecerea unor ani de la tratament.
Alt motiv, în strânsă legătură cu precedentul este posibilitatea ca odată cu retragerea forțată a limbii spre spatele gâtului persoana în cauză să ajungă să sforăie, iar acest lucru o va afecta pe termen lung.
Ultimul motiv serios pentru are este bine să te gândești înainte de a accepta extragerea unor dinți în vederea îndreptării danturii este generat de aplicare tehnologiilor inovatoare în ortodonție. Astfel, analiza completă a danturii (raze X digitale, scanare 3D etc.), combinată cu analiza computerizată a soluțiilor de tratament aplicabile fiecărui caz în parte permit medicului specialist o gamă largă de tratamente posibile, iar pacientului o multitudine de variante convenabile și mai puțin sau deloc invazive.
Ce este ortodonția fără extracție
Știai de conceptul ”ortodonție fără extracție”? Este cea mai bună veste pentru pacienții români, care pot beneficia de tehnica Sagital First – concept nou, inovator, ce presupune folosirea în prima etapă a unui aparat simplu, minimalist (Carriere Motion), acționat de purtarea unor elastice pentru a permite crearea spațiului în zona frontală. Ulterior alinierea dinților poate fi făcută cu aparat fix sau cu gutiere tip alignere, în funcție de dorința pacientului. Tehnica poate fi adaptată atât la copii cât și la adulți. Grație acestei tehnici, unele dintre cele mai complexe cazuri pot fi rezolvate într-un timp mult mai scurt decât cu tehnicile clasice de tratament și fără extracții. Rezultatele acestui tip de tratament sunt alinierea dinților și corectarea ocluziei (mușcăturii) dentare și, mai ales, echilibrarea aspectului facial în etajul inferior al feței, adică armonizarea zâmbetului și a profilului facial.
AICI puteți vedea cum acționează această tehnică.
Desigur, particularitățile fiecărui caz vor impune până la urmă cel mai bun tratament de urmat, care ar trebui să fie o decizie asumată de pacient în urma unei analize corecte, complete și profesioniste din partea medicului specialist. Pentru aceasta este nevoie de multă implicare din partea pacientului, care at trebui să caute cel mai bun specialist în domeniul acesta al ortodonției fără extracții sau, cel puțin, să ceară și o altă părere atunci când îi sunt impuse de la început tratamente invazive.
Bibliografie:
https://drandreastevens.com/blog/why-you-shouldnt-have-teeth-removed-to-make-room-for-braces/
https://www.quora.com/Is-it-possible-to-align-teeth-without-removing-any-teeth