Un zâmbet sănătos și estetic este esențial pentru încrederea în sine și sănătatea orală. Pentru persoanele cu probleme severe de aliniere dentară și deformări maxilare, tratamentul ortodontic combinat cu chirurgia ortognată reprezintă o soluție eficientă și necesară. E important să explorăm câteva aspecte esențiale ale acestor abordări și cum pot ele transforma zâmbetul și viața pacienților.

Ortodonția este o specializare a medicinii dentare, ramură a medicinii generale, care se ocupă cu alinierea dinților și corectarea mușcăturii, în principal, precum și cu diverse alte anomalii ale ansamblului oro-facial. Tratamentul ortodontic, stabilit de către medicul specialist ortodont în urma diagnosticului și în acord cu pacientul, implică utilizarea aparatelor dentare fixe sau mobile pentru a deplasa dinții în pozițiile corecte. În cazul unei abordări complexe, care implică și combinarea cu soluțiile oferite de chirurgia ortognată, tratamentul ortodontic pregătește dinții și maxilarele pentru intervenția chirurgicală, asigurând o aliniere optimă postoperatorie.

În acest context, chirurgia ortognată este o procedură chirurgicală care corectează anomaliile scheletale ale maxilarelor și mandibulei. Aceasta poate îmbunătăți funcția masticatorie, respirația, vorbirea și estetica facială. Este indicată în cazurile în care discrepanțele dintre maxilare nu pot fi corectate doar prin tratament ortodontic. Astfel, chirurgia ortognată devine esențială pentru corectarea malformațiilor severe și obținerea unui rezultat optim și durabil.

Combinarea tratamentului ortodontic cu chirurgia ortognată este adesea necesară pentru a corecta deformările complexe ale maxilarelor. Acest tratament combinat oferă multiple beneficii, inclusiv o îmbunătățire semnificativă a funcției masticatorii și a esteticii faciale. În plus, corectarea aliniamentului dentar și a mușcăturii contribuie la sănătatea orală pe termen lung. Cazurile în care această abordare este recomandată includ malocluzii severe, asimetrii faciale și probleme respiratorii legate de structura maxilarelor.

Câteva dintre situațiile pentru care medicul specialist ortodont recomandă utilizarea tratamentului ortodontic combinat cu chirurgia ortognată sunt:

  1. Malocluzii severe. Acestea includ ocluzii deschise (spații între arcadele dentare care nu se închid la mușcătură), ocluzii adânci (dintele superior acoperă în mod excesiv dinții inferiori) și ocluzii încrucișate severe.
  2. Discrepanțe scheletice. Diferențe semnificative în dimensiunea sau poziția maxilarului superior și inferior care cauzează probleme funcționale și estetice.
  3. Probleme respiratorii. Unele malocluzii și discrepanțe scheletice pot contribui la probleme respiratorii, cum ar fi apneea de somn.

 

În cazul în care medicul specialist și pacientul se hotărăsc asupra tratamentului de urmat, iată, pe scurt, câteva etape esențiale în cadrul abordării combinate a tratamentului ortodontic cu procedura chirurgiei ortognate:

  1. Evaluarea inițială și planificarea. Prima etapă implică o evaluare detaliată a structurii dentare și faciale prin radiografii, scanări 3D și modele dentare. Pe baza acestor evaluări, medicul ortodont și chirurgul maxilo-facial elaborează un plan de tratament personalizat.
  2. Tratamentul ortodontic pre-chirurgical. Această fază constă în purtarea aparatului dentar pentru a alinia dinții într-o poziție adecvată intervenției chirurgicale.
  3. Intervenția chirurgicală. Chirurgia ortognată se efectuează sub anestezie generală și poate implica secționarea și repoziționarea maxilarelor. Recuperarea inițială durează câteva săptămâ
  4. Tratamentul ortodontic post-chirurgical și recuperarea. După vindecarea chirurgicală, tratamentul ortodontic continuă pentru a finaliza alinierea dinților și a asigura stabilitatea rezultatului obținut.

Pacienții care urmează acest tratament combinat observă îmbunătățiri semnificative ale funcției masticatorii, respirației și vorbirii. Estetic, rezultatele sunt impresionante, oferind un zâmbet armonios și o simetrie facială îmbunătățită. Pe lângă beneficiile estetice, pacienții experimentează o creștere a încrederii în sine și o calitate îmbunătățită a vieții.

Tratamentul ortodontic combinat cu chirurgia ortognată reprezintă o soluție eficientă pentru corectarea deformărilor maxilare complexe. Printr-o abordare interdisciplinară, pacienții beneficiază de rezultate durabile și de o îmbunătățire semnificativă a sănătății orale și estetice. Consultul medical specializat este esențial pentru determinarea planului de tratament optim și pentru obținerea unui zâmbet perfect.

Contactează-ne

Solicită o programare.

11 + 11 =