Ce studii trebuie să realizezi pentru a deveni medic ortodont
Ortodonția este o specializare a medicinii dentare, iar aceasta din urmă o ramură a medicinii generale. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să-l facă orice doritor în a avea o carieră în ortodonție este să se înscrie la facultatea de medicină. Desigur, înainte de aceasta, trebuie să existe o înclinație spre studiul chimiei și al biologiei, întrucât acestea sunt materii esențiale. În timpul facultății, doritorul optează pentru medicina dentară și apoi pentru specializarea în ortodonție.
Ca orice specializare, ortodonția presupune studiu și practică suplimentare, care pot amâna debutul profesional. Cu toate acestea, o carieră în ortodonție reprezintă, conform statisticilor, o alegere motivată în primul rând din punct de vedere intelectual.
Ortodontul – specialist al medicinii dentare
Ca specializare a medicinii dentare, ortodonția se ocupă de diagnosticarea, prevenirea și tratarea problemelor de aliniere dentară sau mușcătură cauzate de creșterea defectuoasă a dinților, respectiv de poziția maxilarelor. Medicul specialist ortodont trebuie să știe să identifice și să trateze o gamă variată de probleme ale ansamblului oro-facial.
Totodată, el trebuie să fie deschis spre interdisciplinaritate și pregătit să utilizeze noile tehnologii în domeniu. Cu alte cuvinte, deschis spre nou și dornic să învețe. Aceasta pentru că specializarea în ortodonție nu înseamnă doar să știi cum să îndrepți dinții, ci să înțelegi mecanismele complexe ale ansamblului oro-facial, astfel încât aspectul estetic să aibă în spate o armonie funcțională care să garanteze starea de sănătate a pacientului tratat.
Ce calități are un ortodont bun
Dacă medicul specialist ortodont nu ține cont de această armonie și ignoră inter-conectivitatea elementelor care compun ansamblul oro-facial, riscurile de recidivă în urma tratamentului aplicat vor crește. Astfel, pare simplu să montezi aparate dentare pentru corectarea anomaliilor constatate, dar medicul specialist ortodont trebuie să fie atent la detalii ca să poată monta aparatele potrivite pentru scopul tratamentului într-o manieră corectă și eficientă. Apoi să le regleze în funcție de modificările constatate, să monitorizeze evoluția tratamentului și să ofere și soluțiile post-tratament.
Specializarea în ortodonție, așadar, presupune ani de studiu suplimentari, un aspect deloc de neglijat atunci când vorbim despre o carieră în acest domeniu. Gradul de specializare a unui medic ortodont poate crește și după începerea efectivă a lucrului în cabinet, întrucât astăzi există o mulțime de astfel de opțiuni. Astfel, procesul de învățare în ortodonție este aproape continuu, chiar dacă folosirea noilor tehnologii ușurează munca în cabinet.
Din punct de vedere al pacienților, medicul specialist ortodont are de a face, de cele mai multe ori, cu pacienți informați, care caută serviciile oferite de acesta, prin urmare mult mai deschiși să accepte conlucrarea în cadrul relației medic-pacient. Acest aspect garantează obținerea unor rezultate optime și un grad de satisfacție crescută din partea pacienților, care contribuie la starea de mulțumire profesională pe care o resimte medicul.
În pofida multiplelor provocări pe care specializarea de medic ortodont le presupune, studiile recente arată o creștere a numărului de studenți care aleg această meserie. Această creștere reflectă însă și cererea din partea pacienților, augmentată mai ales în ultimii ani, odată cu creșterea importanței social-media și a imaginii personale.
Bibliografie:
https://www.helptostudy.com/is-orthodontist-a-good-career/
https://www.dentalcareersguide.com/a-career-in-orthodontics/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4547443/
https://www.raise.me/careers/healthcare/dentists/orthodontists/