Dinții reprezintă cea mai dură componentă a corpului unui om. În structura lor se găsește cel mai ridicat conținut de minerale, de aproximativ 96%, înglobând mare parte din hidroxiapatita (o formă de mineral derivată din calciu) existentă în corpul uman și răspunzătoare de refacerea structurii osoase.
Cu toate acestea, oricât ar fi de duri, să nu uităm că și dinții se pot fisura sau chiar fractura, întocmai cum se întâmplă să ne fracturăm o mână sau un picior. Și, cum astfel de evenimente se întâmplă, de cele mai multe ori, când ne așteptăm mai puțin sau când este cel mai dificil să apelăm la sfatul unui medic, iată ce trebuie să știți și cum trebuie să procedați dacă se întâmplă să suferiți o fisură sau fractură de dinte.
Din ce cauză „se rup” dinții?
Înainte de toate, să vedem care sunt cauzele care pot duce la fisura sau fractura dentara, pentru a putea preveni să ajungem într-o astfel de situație, pe cât posibil:
-
Traumatisme/lovituri: reprezintă o cauză frecvent întâlnită la copii, întrucât copiii cad adesea și se lovesc.
Vrei să afli și ce trebuie să faci dacă un copil și-a „spart” dintele? Află mai multe despre traumatismele dentare la copii.
-
Diferite obiecte introduse în gură: de la jucării sau alte obiecte pe care copiii le „duc la gură”, până la rosul pixului, al stiloului sau desfacerea capacelor de sticle cu dinții – toate aceste obiceiuri nocive afectează integritatea dinților.
-
Carii netratate la timp: cariile de care nu ne îngrijim fac peretele dentar mai subțire și mai slab, ceea ce crește riscul de fisură sau fractură a dintelui.
-
Consumul accidental al unor resturi foarte dure rămase în alimente (coji de nucă, pietricele): întâlnite uneori în timpul masticației (mestecării), pot provoca neplăceri prin fracturarea unor cuspizi de smalț ai molarilor sau premolarilor. La fel și obiceiul de desfacere a capacelor de sticlă cu incisivii determină fisură sau chiar fracturi ale muchiilor de smalț. Un alt obicei care provoacă fracturarea muchiei incizale la incisivii superiori este și tăiatul aței de cusut cu dinții. Spartul semințelor cu incisivii poate să ducă la tocirea incisivului folosit cu apariția unui șanț pe muchia acestuia.
-
Bruxismul (scrâșnitul dinților) nocturn sau diurn: frecarea dinților între ei creează forțe foarte mari care duc la tocirea (abrazarea) smalțului dentar, subțiere care poate conduce foarte ușor la fisuri sau fracturi.
-
Unele anomalii dento-maxilare: în special cele cu înclinarea accentuată a incisivilor superiori a căror expunere în afara gurii îi face vulnerabili la traumatisme dentare și la procese carioase. Un alt tip de anomalie dentară care predispune la tocirea și fisurarea smalțului dentar este și acela în care ocluzia (mușcătura) este foarte adâncă (incisivii maxilari acoperă în întregime pe cei
Aveți întrebări? Contactați-ne la smile@ancaoltean.ro sau la 0754.341.179
-
Obturații (plombe) mai vechi și masive: în timp, materialul de obturație se strânge și rămân mici spații, ca niște fisuri, între obturație și dinte. În timpul masticației, obturația se poate desprinde ușor și să smulgă odată cu ea și o parte din peretele dentar. La fel și dinții devitali ( la care a fost îndepărtat nervul) pot suferi frecvent fracturi ale smalțului dentar.
Tipuri de fracturi
În funcție de evenimentul care duce la o fractură și de starea dintelui, fracturile dentare se prezintă sub diferite forme:
-
Fisuri ale smalțului: acestea arată ca niște mici crăpături ale suprafeței exterioare a dintelui. Ele nu afectează gingia, nu prezintă durere și, de cele mai multe ori, sunt neglijate. Este adevărat că, de cele mai multe ori, aceste fisuri nu necesită tratament. La alegere, se poate sigila suprafața dintelui fisurat cu un material care va „umple” fisura și va ajuta la prevenirea apariției petelor pe acel dinte.
-
Fracturi ale smalțului: atunci când se desprinde o bucata mica doar din smalț. Este important și de dorit să găsiți și să păstrați bucata de dinte care s-a rupt și să o prezentați cât mai repede medicului. În funcție de mărimea bucății care s-a fracturat se poate face o reconstrucție a dintelui sau poate fi folosită partea ruptă pentru reatașare.
-
Fracturi coronare necomplicate: sunt acele traumatisme care au loc la nivelul părții vizibile a dintelui (coroana) și ating dentina. Este posibil să apară sensibilitate sau durere la temperatura alimentelor consumate. Soluția medicală constă în reatașarea părții fracturate (dacă este posibil) sau reconstrucția coroanei dentare.
-
Fracturi coronare complicate: acest tip de traumatism atinge camera pulpară și, în acest caz, este indicată scoaterea nervului și punerea unei coronițe.
-
Fracturi corono-radiculare: aceste fracturi ajung până la rădăcina dintelui și pot presupune chiar extracția dintelui respectiv și implant dentar, în funcție de recomandarea medicului.
Indiferent de gradul de afectare al dintelui, fractura dentară constituie o urgență medicală și impune adresarea cât mai rapidă la cabinetul medical.
Ce se întâmplă dacă amâni repararea dintelui fracturat?
În cazul unei fracturi vizibile, probabil că nu vei amâna vizita la medicul stomatolog, din considerente estetice. Dacă fractura este minoră sau neexpusă, poate te gândești că poți să mergi la dentist când îți apare o problemă „serioasă” și, astfel, rezolvi și fisura/fractura care pare să nu deranjeze asa tare. Efectele unei fracturi dentare, indiferent cât este de mică, se produc încă de la început, chiar dacă este dificil pentru tine să le sesizezi, așa că amânarea nu face decât să complice situația:
-
Sensibilitate și durere
-
Riscul ca fisura/fractura să se mărească
-
Apariția cariilor
-
Modificarea ocluziei
-
Pierderea dintelui
Un dinte rupt este o experiență neobișnuită si neplăcută pentru oricine trece prin așa ceva. Fractura ne ia prin surprindere de cele mai multe ori și are „darul” de a ne prinde în cele mai nepotrivite momente (seara, în weekend, în concediu, etc). Oricum s-ar întâmpla, este important să fii responsabil și să ajungi la un medic stomatolog cât mai repede de la producerea evenimentului. O fisură în dinte este ceva minor cu reparații facile. Un dinte fracturat, însă, nu va fi niciodată la fel ca înainte, tot așa cum nici un alt os al corpului, odată fracturat, nu se va mai simți ca înainte, când era intact. Dar tehnologia din domeniul stomatologiei și un tratament cât mai prompt oferă șanse foarte mari ca dintele să fie salvat, să se evite durerea, inflamația și eventuale alte complicații precum infecția.
Până la un astfel de eveniment, reține că întotdeauna e mai ușor să previi decât să tratezi. Așadar, atenție la alimentele dure, dar și la activitățile fizice care pot cauza traumatisme! Și menține o igienă dentară corectă pentru a preveni fisurile și fracturile dentare.